skupinska slika

LIZBONA, PORTUGALSKA

piše: Neža Kern

Datum mobilnosti: 27. 3.–1. 4. 2023

 

 

 Kam se lahko odpravi učiteljica angleščine, ki se navdušuje nad različnimi digitalnimi orodji, svoj prosti čas pa najraje preživi tako, da ob sopihanju premaguje različne vzpetine in višinske metre? Odgovor je preprost – v Lizbono. Mesto, ki združuje gibanje, kulturo in izobraževanje.Ob koncu marca 2023 sem se v okviru projekta Erazmus+ odpravila na izobraževanje v Lizbono.

Lizbona je glavno in največje mesto na Portugalskem. Leži na zahodu države, ob izlivu reke Tajo v Atlantski ocean. Je najbolj zahodno glavno mesto na celinski Evropi in edino ob obali Atlantika. Staro središče stoji na sedmih gričih, zato pri raziskovanju mesta naletimo na številne strme ulice in ceste, ki poskrbijo za povišan srčen utrip in kakšen žulj ali dva. Lizbona pa ni poznana samo po svojih strmih ulicah, po katerih drvijo rumeni tramvaji, temveč tudi po prelepih spomenikih, gradovih, bazilikah in katedralah. V svojem prostem času sem si te znamenitosti ogledala tudi sama, glavni del dneva pa je bil namenjen izobraževanju, ki ga je za nas pripravila organizacija Europass Teacher Academy.

Udeležila sem se večdnevnega izobraževanju z naslovom ICT Tools For A Creative and Collaborative Classroom (Digitalna orodja za ustvarjalno in sodelovalno delo v razredu), na katerem smo spoznali in preizkusili različna digitalna orodja, ki lahko popestrijo in nadgradijo naše delo v razredu. Spoznala sem številna orodja za pripravo učnega gradiva, prezentacij in interaktivnih vsebin, ki jih bom z veseljem uporabila pri delu z učenci. Na izobraževanju je bilo poleg mene prisotnih še štirinajst učiteljev iz drugih evropskih držav, s katerimi smo si izmenjali svoje izkušnje, predloge in primere dobre prakse.

Izobraževanje v Lizboni mi je dalo veliko. Izboljšala sem svoje digitalne kompetence, videla nekaj dih jemajočih turističnih atrakcij in navezala pristne prijateljske stike z učitelji iz drugih evropskih držav.